Lifestyle,  Persoonlijk

Social media break – ik zeg doen!

Op de fiets, in de bus, in de trein, op het station, in de winkels, op straat, in de auto, overal zie je mensen verdiept in hun telefoon. Ook ik ben hier schuldig aan. Op een of andere manier kunnen we niet meer zonder. Het is een (gevaarlijke) verslaving om te scrollen door je feed en je vrienden te taggen in grappige memes of videos of je hele leven te delen met de wereld. Het is interessant om naar anderen te kijken, jezelf te vergelijken met anderen en jezelf in de social media world te gooien met hoe goed je leven wel niet is.

Ik werd er op een gegeven moment gek van, ik was alleen maar bezig met elke dag nadenken wat ik ging plaatsen op mijn instagram met welke quote en tekst erbij. Ik wilde een hoger aantal volgers, door te werken met betere kwaliteit “selfportraits” met elke dag een andere outfit, zonder dat ik mezelf naakt in de wereld gooi. Ik ging mezelf met anderen vergelijken en ik vond mezelf niet goed genoeg meer, ook op gebied van fitness. Het moment dat ik besefte dat het geen verschil zou uitmaken om meer volgers te krijgen als ik betere kwaliteit foto’s online zet, tenzij ik mezelf letterlijk open en bloot op instagram zou gooien, werd ik het zat. Ik verwijderde instagram, facebook en twitter van mijn telefoon en focuste op mijn andere hobby’s. Die paar weken dat ik zonder zat, heb ik goed kunnen nadenken over wat ik nou precies wilde met mijn droom om te schrijven voor een groter publiek. Ik heb nooit de droom gehad om een fitgirl te zijn, ik wilde alleen gezond en fit zijn, dus ik heb besloten mijn focus niet meer daar op te leggen om te delen. Met die stop kwam ik ook tot rust en had ik minder tot geen mezelf vergelijken-met-anderen stress. Ik voelde me weer zekerder van mijn zaak en ik wist ook wat ik wel wilde delen.

Bron: Pinterest

Want tegenwoordig zie je heel veel zogeheten “fitgirls”/”fitguys” hun halfblote welgevormde billen of hun halfontblote lijf op instagram gooien. Duizenden likes en nieuwe volgers stromen bij hun binnen, zoveel mensen die het mooi vinden en ook zo graag zo eruit willen zien. Het is bij sommige instagrammers ook niet altijd echt, maar toch is het jaloersmakend. En al zou het wel echt zijn, dan willen we er uiteindelijk niet hard genoeg voor werken of we hebben er simpelweg geen tijd voor om er ook hard aan te werken om er zo uit te zien. De meiden die echt zo’n in ons ogen een “perfect” lichaam hebben, kunnen elke dag sporten en doen het dan ook echt graag. Die hebben van hun hobby hun werk gemaakt of ze hebben geen andere grote hobby’s, fitness is echt hun ding. Ik daarentegen, en ik weet wel zeker de meerderheid onder ons, werk elke dag, ik heb huishouden wat ik wil bijhouden, sociale contacten die ik wil onderhouden en zat andere hobby’s die ik ook graag wil uitvoeren. Elke dag sporten zit er voor mij dan niet in en ik wil ook nog relax momentjes hebben. En dan toch werd ik ook zo beïnvloed. Misschien proberen ze anderen wel te motiveren en te inspireren, maar toch maakte het heel moeilijk voor mij. Ik kreeg een beeld dat ik perfect moest zijn, van zowel binnen en buiten, om anderen te inspireren. Wat ik eigenlijk gewoon wilde is tevreden zijn met wie ik ben en delen wat mij inspireert of wat ik denk dat anderen zal inspireren. Waarom moeten we meer billen en een platte buik hebben? Waarom moet ons leven perfect zijn voor de buitenwereld? En waarom is het nooit goed genoeg?

Ik heb hier lang over nagedacht en kom tot de conclusie dat het allemaal niet hoeft. We hoeven niet perfect te zijn. We zijn geen goden. Wij zijn mensen en mensen maken fouten, hebben emoties en zijn simpelweg niet perfect. Wat totaal niet erg is, want juist dat, maakt ons mens. We hoeven ons niet te laten leiden en wijsmaken door social media dat je leven zo moet zijn zoals ze het delen. We zijn vrij om te doen en laten wat willen, is het jouw droom om wel een fitgirl te zijn, werk er dan aan, die meiden die dat doen hebben ook echt hard aan gewerkt om daar te komen waar ze nu staan. Wil je schrijven, video’s maken of totaal iets anders, maak een start, ongeacht hoeveel volgers je ook hebt. Ik heb liever echte volgers, dan 10000en neppe. Ik heb liever mensen die echt mijn verhalen lezen, dan alleen maar je volgen zodat zij ook meer volgers krijgen. Deze gedachten waren voor mij de doorslag om terug te komen en te gaan schrijven en mijn website met jullie delen. Het is mijn droom om te schrijven en te inspireren. Ik wilde het niet opgeven, alleen maar omdat ik niet zoveel volgers heb zoals ik af en toe zou willen. Ik zou dan een stukje van mezelf opgeven. Dat liet ik niet gebeuren, ik schrijf omdat ik het graag wil en het leuk vind om jullie te inspireren. De social media break heeft mij goed gedaan. Ik begin meer in mezelf te geloven, mezelf meer te waarderen en ik begin steeds meer tevreden te zijn met mezelf. Mijn telefoon is niet meer prioriteit. Leven en genieten is nu mijn prioriteit geworden.

Bron: Pinterest

Dus zit je in een social media dip of heb je struggles met je zelf? Ik raad je zeker aan om die social media break te nemen. Ik vond het zelf namelijk erg fijn, ik geniet nu meer van de dingen die je echt ziet. Ik leef in het echt en hier en nu, en niet meer in mijn telefoon.

Liefs,
Nydia

Volgende week: Kunst op mijn lichaam – Deel 1 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.