Kunst,  Tattoos

Kunst op mijn lichaam – Deel 1

Ondanks de hoeveelheid mensen die rondlopen met een tattoo op hun lijf hebben, is er nog best een groot taboe om een getatoeëerd persoon. Ik krijg vaak de opmerking: “Het zit er voor altijd.” Of de reactie “Ik weet niet of ik ooit wel een tattoo zou willen.” Ik denk dan bij mezelf, maar daar kies ik toch zelf voor? Dat ik het kunst vind en mooi vind op mijn lichaam, wilt niet zeggen dat anderen het mooi of kunst hoeven te vinden en er ook een moeten nemen. Het is een keuze die ik bewust heb gemaakt. Een keuze waar ik geen moment spijt van heb.

 

Ik vertel er graag over als iemand ernaar vraagt, omdat het een deel is van wie ik ben en omdat ik iets bij me draag waar ik van houd. Ik laat niet zomaar een tattoo zetten, achter elk tattoo staat een betekenis die veel voor mij betekent. Al mijn tattoos zijn uit eigen ontwerp gemixt met de talent en kunstzinnigheid van de tattoo artiest ontstaan. Behalve op mijn allereerste tattoo na, daar wilde ik gewoon bij een shop en tattoo artiest zijn die vertrouwt aanvoelde en waar ik veilig een tattoo kon laten zetten, nu weet ik beter. Nu kies ik de tattoo artiest uit die mijn ontwerp naar wens nog mooier kan maken. Inmiddels bezit ik 5 kunstzinnige tattoos (1,2,3,6 en 7), en zijn mijn wenkbrauwen (als we het toch aan het nummeren zijn en op chronologische volgorde vertellen, nr. 4+5) ook getatoeëerd, maar zo, dat ze natuurlijk lijken.

Ik neem je mee door mijn persoonlijke expositie en vertel je mijn verhaal over elk kunstwerkje. Ik deel dit in twee delen, anders wordt het een te lange blog. En ik vind het ook leuk om jullie nieuwsgierig te houden.

Nr. 1 Pinguïn

Foto is vrij recent – de tattoo was in 2012 geplaatst

 

Ik heb altijd geroepen dat mijn eerste tattoo een pinguïn zou worden. Ondanks dat ik ervoor uitgelachen werd, is het toch mijn eerste tattoo geworden. Ik heb deze door tattoo artiest Dylan laten zetten bij Tattoo Mick in Dordrecht. Ik koos voor deze tattoo shop, omdat dit het meest bekende was in eigen stad en het vertrouwt aanvoelde voor mijn allereerste tattoo. Bij de volgende tattoos begon ik pas echt te kijken naar het werk van de tattoo artiesten.

Pinguïns staan op nr. 1 van mijn lijst met favoriete dieren. De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een pinguïn was ik zelf nog heel klein. Ik herinner me nog precies dat ik een gele jasje droeg met capuchon en een voorzakje waar een print met oranje visjes op zat. Toendertijd kon je bij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam zwartvoetpinguïns en dwergpinguïns van heel dichtbij bekijken, deze pinguïnverblijf stond toen bij de oude ingang van het park. Je kon toen over het muurtje leunen en ze, als je er bij kon, aaien (wat denk ik niet mocht, maar velen toch deden, o.a. ik). Ik zag ze voor het eerst in mijn leven en de pinguïn die ik kon aaien zat ook heel vrolijk aan de touwtjes van mijn capuchon te knabbelen. Ik was opslag verliefd, vanaf die dag werd het mijn lievelingsdier.

De tattoo die ik heb ontworpen, is gebaseerd op de eerste pinguïn die ik heb geaaid, een zwartvoet pinguïn. Ik heb er geen realistische versie van gemaakt, ik wilde per se, een cartoonachtige versie van een pinguïn waarbij het lijkt alsof die geniet van het leven (met zijn oogjes dicht dus). Toen ik hem liet zetten, zat ik in het toppunt van mijn weg naar volwassenheid. Ik was bijna klaar met mijn studie en gelukkig met de mensen om mij heen. De pinguïn staat voor mij voor het genieten van het hier en nu.

Nr. 2 Schilderspenseel

Foto uit 2013 aantal dagen na het plaatsen

 

Ze zeggen dat je na je eerste tattoo een verslaving gaat krijgen. Misschien klopt dat een beetje, want een jaar later had ik alweer mijn tweede tattoo laten zetten. Dit keer bij Koko Loko, ook in Dordrecht, door tattoo artiest Jeroen, die inmiddels bij een ander tattoo shop ergens in Amsterdam is gaan werken.

Schilderen is een van mijn grootste passies. Het is misschien ook wel logisch dat ik daarvan een tattoo wilde. Maar wat voor tattoo zou het dan moeten worden? Ik koos uiteindelijk voor een schilders penseel en maakte een schets ervan. Ik was al vrij snel tevreden met het ontwerp. Ik wist ook precies waar ik het wilde plaatsen. Het resultaat mag er ook wezen, het is precies zoals ik het wilde en kreeg er ook veel complimenten over. Soms vergeet ik dat het er zit, gewoon puur omdat het een deel van mijn lichaam is geworden, totdat iemand weer een compliment over geeft en ik er weer trots op ben dat het er zit.

Nr. 3 Lisianthus & Dahlia

In 2015 – vlak nadat het geplaatst was

 

De derde is heel speciaal, het is mijn enige tattoo in kleur en deze heb ik samen met mijn zus laten zetten. Mijn zus wilde ook graag een tattoo en vooral eentje wat van onze samen is. Iets wat onze zussenband uitbeeldt. Deze hebben we bij Koko Loko laten zetten door niemand minder dan Koko Loko haarzelf. Zij is goed in het aquarel effect wat wij in onze tattoo wilden hebben. We kozen voor onze favoriete bloemen; de lisianthus en de dahlia samengevlochten tot een. Beide bloemen hebben een mooie betekenis op zich, dus perfect voor een tattoo wat voor ons beiden voor altijd een mooie betekenis zal hebben. Ik vond het heel gaaf dat mijn zus dit samen met mij wilde delen. Na een aantal ontwerpjes en voorbeeldjes zijn we tot 1 ontwerp gekomen, die wij door Koko Loko zelf tot een mooi aquarel tattoo hebben laten zetten. Ik heb het op mijn rug laten tatoeëren, omdat ik het een mooie locatie vond voor dit ontwerp en omdat mijn zus altijd achter mij staat.

Hier volgt een korte omschrijving van de betekenis van de bloemen:

De lisianthus lijkt dan wel zacht en lief, ze heeft een krachtige symboliek. Deze bloem staat namelijk voor waardering, dankbaarheid en charisma. (bron www.mooiwatbloemendoen.nl)

De dahlia staat symbool voor weelde, kracht, trots, nobiliteit en voor de boodschap ‘voor altijd de jouwe’. (bron www.mooiwatbloemendoen.nl + https://www.wierook.nl/bloemen_en_hun_betekenis.php )

Beide bloemen dragen een prachtige betekenis die past bij onze zussenband.

Nr. 4+5 Mijn wenkbrauwen

In 2016 – van links naar rechts: hoe het was – hoe het met make up was – hoe het net na het plaatsen was – inmiddels kan je aan andere foto’s zien hoe het nu is 😉

 

Wenkbrauwen, wat zijn dat twee ondingen op je gezicht, maar toch onmisbaar. Wenkbrauwen helpen je om je gezicht wat meer uitdrukking te geven, het ziet er niet uit als je er geen of weinig hebt. Voordat ik aan epileren begon had ik twee volle wilde wenkbrauwen op mijn hoofd. Mooi was het niet, maar hé, het zijn je wenkbrauwen, onmisbaar. Totdat ik het liet epileren en het steeds dunner werd, dit ook omdat dunne wenkbrauwen toendertijd in de mode waren. Gelukkig liet ik het later weer aangroeien en liet ik het beter epileren. Maar op een gegeven moment dachten mijn wenkbrauwen, nope we groeien niet meer mooi en vol terug. Ik geef toe, ik ben best een ijdel mens. Dus daar zat ik dan elke ochtend 11 minuten lang voor de spiegel om beide wenkbrauwen een beetje symmetrisch te krijgen met make up. Ik vond het namelijk geen mooi gezicht om zonder of haast geen wenkbrauwen rond te lopen. Ik voelde me er onzeker over en ik had er lang over nagedacht om ze te laten tatoeëren. Ik vond het doodeng, want het is iets wat op je gezicht behandeld wordt en als dat fout gaat… Daar wil ik niet eens aan denken. Na goed zoeken kwam ik terecht bij Tattoo Bob. Tattoo artiest Ralph is de expert in permanente make-up, bij tattoo Bob zou het dan ook echt permanent zijn, je hoeft dan niet terug om het bij te laten werken zoals bij de meeste schoonheidsspecialisten. Het voelde voor mij vertrouwt aan, ondanks het een flink mep is met geld. Na al mijn moed bij elkaar geschraapt te hebben, ben ik ervoor gegaan. Ik heb er geen moment spijt van en ik ben er super blij mee. Ik durf nu ook sneller zonder make up rond te lopen, al doe ik dat alsnog niet zo gauw, maar at least heb ik weer wat gezichtsuitdrukkingen.

Dit was het eerste deel van kunst op mijn lichaam! Ik hoop dat je het met interesse hebt gelezen.

En nu, vertel, heb jij ook een tattoo? Wat is jouw verhaal achter jouw tattoo? Of wil jij ook een tattoo laten zetten? Laat het me weten! Ik hoor het graag.

Stay tuned voor deel 2 van Kunst op mijn lichaam! Tot volgende week!

Liefs, Nydia

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.