Lifestyle,  Persoonlijk

I love my body, I love my skin, I am a goddess, I am a Queen

“Ik ben op een dieet”, “Nee, dit en dit moet je niet eten, daar word je dik van.”, “Ik wil nog 5kg afvallen.”, “Ik eet geen brood meer, daar kom je van aan.”, “Dit is zooo gezond.” Herken je deze woorden? Ik hoor ze dagelijks en ik word er knettergek van. Zoveel mensen zijn ZO bezig met hun lichaam en rommelen met voeding. Moet minder eten, moet gezonder eten, moet meer eiwitten eten voor spieropbouw, moet meer sporten, moet extra voedingssupplementen, dit is goed voor je, dat is niet goed voor je. Iedereen denkt het ook beter te weten wat wel en niet goed is voor je. Maar tevreden? Ho maar. Ik ben allang afgestapt van het constant healthy eten, overmatig sporten dat ik geen tijd heb voor mijn andere hobby’s en het obsederen van het perfecte lijf. Want wat heeft het voor zin als ik de hele tijd niet tevreden ben? Ik eet nog steeds ontbijt, lunch, avondeten en kleine tussendoortjes. Af en toe gezond en af en toe ongezond, maar altijd met mate (oke soms niet met chips, maar hallo #teamchips). Ik houd van lekker eten en kan er ook echt goed van genieten. Ik sport nu maar 1 á 2 keer in de week (momenteel soms een week niet) en ik ben vaak gewoon wel tevreden met mijn lijf, ookal is die niet meer zo strak als dat het eerst was toen ik wél op mijn eten lette en elke dag sportte. Waarom word ik dan soms toch onzeker als ik anderen over dit onderwerp hoor praten?

Ik weet dat ik mij niet moet laten beïnvloeden door wat anderen denken of zeggen. Het is mijn lichaam en ik doe wat ik ermee wil. Toch voel ik mij er onzeker over of ik het wel goed doe. En dan zeg je misschien, jaaa maar jij bent gewoon slank, je hoeft niks te klagen. Nee, dat hoef ik inderdaad niet, maar dat geldt ook voor iedereen. Ik zeg ook niet dat het slecht is wat iedereen doet, maar ik hoor te weinig zeggen dat ze tevreden zijn of streven naar tevreden willen zijn. Te weinig die vergeten dat als je gewoon goed in je vel zit, niemand merkt dat er een grammetje meer aan je zit. Te weinig mensen vergeten dat ieder een totaal ander perfect plaatje in hun hoofd hebben. Waarom doelen wij ons niet op het tevreden worden met het lichaam wat ons gegeven is? Zolang je lijf gezond is en werkt, waarom zou je dan niet tevreden kunnen zijn? Uiteindelijk speelt uitstraling ook een hele grote rol in hoe anderen jou zien. Daarnaast is ieder lichaam anders, ieder heeft een andere bouw, ieders lijf werkt totaal anders. Daarom is het werken aan je mindset zoveel keer belangrijker dan het werkelijk afvallen, aankomen of weet ik het wat iedereen allemaal wilt. Hoe beter je mindset, hoe beter je uitstraling en hoe sneller je je tevreden voelt met jezelf. Het is wel makkelijker gezeg dan gedaan, maar niks is makkelijk. Soms zijn er gewoon kutdagen en dat maakt ook helemaal niet uit. Die mogen er ook zijn. Het leven is nou eenmaal niet makkelijk. Het gaat erom dat we het er het beste van maken als wij kunnen en dat begint bij de mindset.

Ik ben allang blij dat mijn chronische darmziekte (lees hier meer over) stabiel is, dat ik normaal kan eten zonder 100x naar de wc te rennen tussendoor en te vergaan van de pijn. Ik ben blij dat mijn lichaam zijn werk doet, ookal ben ik sneller moe dan een normaal gezond mens. Ondanks af en toe die onzekerheid ben ik wel echt tevreden hoe mijn lijf eruit ziet. Soms geef ik mezelf een complimentje als ik in de spiegel kijk, soms geef ik mijn lichaam liefde en verwen ik mezelf. Ondanks de borderline persoonlijkheidsstoornis waarin ik ook nog een flinke haat en liefde verhouding heb met mezelf, ben ik trots dat ik uiteindelijk weer tevreden kan zijn met mijn lijf en met wie ik ben. Ik ga de komende tijd proberen om niet teveel te luisteren naar al die verhalen van wat wel en niet goed is voor je. Ik luister alleen naar mijn lichaam en ontdek zelf wel wat goed is voor mezelf of niet. Ik eet verdorie gewoon 2 keer een drie gangen menu voor kerst en al het lekkers met oud en nieuw. Zo zonde om het niet te eten, terwijl een ander zo zijn of haar best voor heb gedaan. Ik blijf gewoon heerlijk genieten van eten, want dat blijft toch het eerste levensbehoefte van een mens. Een van mijn nieuwe doelen voor het nieuwe jaar is om tevreden te blijven met mijn lijf, ookal eet ik af en toe zoveel lekkers. Doe jij dan met mij mee met dit goede voornemen?

Ik het namelijk zo tof als mensen hun trots hun lijf showen zonder schaamte. De dosis zelfvertrouwen die ze dan uitstralen vind ik zo mooi! Ik ben van mening dat je niet strak en afgetraind moet zijn om er “mooi” uit te zien. Ik vind het mooi als men zichzelf echt laat zien, zowel innerlijk als uiterlijk. Zullen we allemaal afspreken voor het nieuwe jaar om te leren te houden van je lijf en trots te zijn hoe sterk die is? Want mens je bent mooi zoals je bent, geef jezelf net zoveel liefde als dat je zou doen voor je vriend of vriendin. Leer je lichaam kennen, verwen jezelf af en toe, ontdek de mooie aspecten van je lijf, omarm de imperfecties, wees blij dat je bestaat, dat je er bent, wees bewust dat je lichaam sterker is dan je vaak denkt.

Kortom: love yourself ❤️ er is niets mooier dan een beetje zelfliefde en een beetje body positivity.
Alvast hele fijne feestdagen volgende week!

P.S.: Luister ook even naar deze liedjes voor een dosis body positivity:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.