Lifestyle,  Mensen,  Persoonlijk

Hoe ik in de wereld van Cosplay ben beland

Je hebt het misschien af en toe voorbij zien komen op mijn instagram, dat ik een cosplay kostuum aan het maken ben. Misschien vroeg je je af waarom ik dat doe. Misschien vroeg je jezelf af wat cosplay nou precies is. Of misschien dacht je wel dat is toch mega nerdy en lame? Nou, het is allesbehalve lame, nerdy misschien een beetje wel, maar wat doen al die carnaval en halloween gangers dan? Die verkleden zich ook toch? Ja, dat klopt. Het enige verschil tussen cosplay en carnaval/halloween is, denk ik, dat het bij cosplay meer om performance en schoonheid van het kostuum gaat en bij carnaval / halloween om het feesten in een leuk kostuum (hoe gekker of enger, hoe beter). Anyhow, vandaag ga ik jullie vertellen wat cosplay inhoud en hoe ik in die wereld ben beland. 

Special feature: mijn bestie Stefanie a.k.a. Saki Cosplay

Wat is Cosplay?

Wikipedia omschrijft Cosplay als het volgende:

“Cosplay een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context. Favoriete bronnen zijn onder andere manga, anime, stripverhalen, tokusatsu, stripromans, webstrips, computerspellen en films.”

Een kostuum kan je als cosplayer kopen of op maat laten maken, maar de meeste creatievelingen maken hun eigen kostuum, vaak op een originele en artistieke wijze. De kostuums worden gedragen en geshowd op speciale conventies, zoals hier in Nederland bijvoorbeeld op het jaarlijkse Heroes Dutch Comic Con. Sommigen doen mee aan performance en kostuum wedstrijden. Sommigen lopen rond voor de leuk om hun creatie te showen, Sommigen doen het voor hun werk of social media en ga zo maar door.

Vaak wordt het gezien als iets voor nerds, omdat het niet als iets “normaals” wordt gezien. Persoonlijk vind ik juist een tof wereldje, want hier kunnen artistieke mensen en mensen die wel een beetje van fantasy/ sci-fi houden hun ei kwijt, net zoals mensen die zichzelf storten in de fashion trend wereld. Het is niet iets voor iedereen, maar dat is met alles toch wel?

Hoe ben ik in aanraking gekomen met Cosplay?

Alhoewel ik altijd als kind verkleedpartijtjes enorm leuk heb gevonden, kwam ik pas 2 jaar geleden in de wereld van cosplay terrecht. Ik deed wel altijd mijn best met mijn kostuums voor carnaval en halloween. Ik vond het leuk om helemaal te kleden als een leuke en/of toffe character. Al sinds ik manga las en anime keek, wilde ik stiekem graag een keer gaan cosplayen. Ik durfde het alleen niet en ik had niemand om mee samen te gaan cosplayen naar zo’n event.

Jong en ouder, verkleedpartijtjes vind ik altijd leuk 🙂

En toen kwam de lieve Stefanie in mijn leven. Het zusje van toen nog de vriendin, nu inmiddels vrouw, van mijn neef. Mijn neef zei dat ik haar wel leuk zou vinden, omdat zij dezelfde interesses heeft als ik. Bij het verjaardagsfeestje van mij neef ontmoette ik haar voor het eerst. Ik begon algauw een praatje met haar te maken en het klikte gelijk goed! We hadden inderdaad dezelfde interesses, schelen maar 5 dagen qua leeftijd en ik kwam erachter dat zij al jaren aan Cosplay deed. Niet veel later na mijn rondreis door Bali (in 2016), leerde ik haar beter kennen en werden wij in no time besties. 

Onze happy faces, want Disney!

Stefanie overtuigde mij, met veel enthousiasme, om samen met haar in cosplay naar de Heroes Dutch Comic Con voorjaarseditie 2017, in het jaarbeurs Utrecht te gaan. Ik werd natuurlijk enorm enthousiast, ookal vond ik het ook enorm spannend. Zij heeft al jaren ervaring met cosplay en maakt prachtige kostuums in haar eigen stijl. Ik had het nog nooit gedaan, dus was het echt een uitdaging om aan mijn eerste kostuum te werken. Daarover straks meer, eerst vertel ik jullie in het kort wat meer over Stefanie aka Saki Cosplay.

Saki Cosplay

Stefanie’s Poison Ivy Cosplay + Logo
Foto door: KJC Photography

Met haar grote liefde voor Disney, Star Wars, Marvel, DC, Anime en Azië ontdekte Stefanie de term cosplay via youtube. Op dat moment was Death Note (staat op Netflix) haar favoriete anime serie en vond ze op youtube video’s van de bekende cosplayer Alodia Gosiengfiao. Toendertijd wist ze nog niet dat er cosplay in Nederland werd gedaan.

Totdat ze samen met een klasgenoot in 2012 voor hun junior ondernemer project voor school op Tsunacon gingen staan. Aangezien het een anime conventie was, greep Stefanie haar kans om in stijl daar naar toe te gaan. Samen met haar klasgenoot heeft ze een Final Fantasy cosplay gemaakt voor die dag. Vanaf dat moment ging Stefanie naar meer conventies om te cosplayen. Van daaruit is Saki Cosplay ontstaan.

Ze heeft een facebookpagina waar ze haar prachtige kostuums en photoshoots deelt. Naast facebook heeft ze ook een instagram pagina en youtube kanaal, waar ze niet alleen haar cosplays deelt, maar ook persoonlijke verhalen, haar favoriete dingen en haar eigen stijl. Daarnaast deelt ze haar motivatie om fit en lekker je vel door het leven te gaan voor zowel zichzelf als om als cosplayer ook goed te voelen met je uitstraling. Ze hoopt hiermee andere cosplayers ook te inspireren.

Mijn eerste conventies

In 2017 was dus voor het eerst dat ik ging cosplayen. Ik ben dan nog maar naar twee conventies geweest. Ondanks ik echt een rookie ben in cosplay, ben ik wel enorm perfectionist. Dus ik als perfectionist ging ook direct aan de slag met een kostuum, toen ik vol enthousiasme zei dat ik meeging naar Heroes Dutch Comic Con. Met advies en tips van Stefanie en hulp van mijn grote held, mijn vader, heb ik een mooie eerste cosplay kostuum in elkaar gezet. Stefanie zou als een burlesque variant van Disney prinses Sneeuwwitje gaan. Dus om met haar te matchen koos ik voor mijn favoriete Disney prinses Ariel, de kleine zeemeermin, ook een beetje in burlesque stijl. Ik vond het heel leuk om het te maken. Daarnaast was samen met haar door comic con te paraderen in onze prachtige kostuums een hele mooie ervaring. Ik voelde mij net een celebrity, omdat er zoveel mensen met ons op de foto wilde. Ik had het totaal niet verwacht, maar het was een leuke extra.

Stefanie in haar Burlesque Snow white cosplay en ik in mijn kleine zeemeermin cosplay.

Daarna ben ik nog een keer meegeweest naar de Winter editie van de Heroes Dutch Comic Con, toen koos ik voor Wonder Woman in haar blauw gala jurk. Mijn vader heeft toen eigenlijk heel het kostuum gemaakt, omdat hij veel handiger is met een naaimachine dan ik. Stefanie’s vader heeft toen het prachtige zwaard “God killer” van Wonder Woman gemaakt, die ik mocht lenen voor mijn cosplay. Zij ging toen als Spider Gwen in een mooie pin-up stijl kostuum. Bij deze con gingen wij mee met youtube kanaal Fistbumpbros die o.a. cosplayers opzoekt, impressies van gaming en cosplay conventies filmt, acteurs/gasten/artiesten interviewt op die events, de nieuwste games test + reviewt en met bezoekers van de cons een spel speelt met leuke give aways. Stefanie werkt weleens mee als host. Ik mocht meehelpen en kijken hoe zij daar filmden. Dat was weer een totaal andere, maar wel bijzondere ervaring, omdat wij een aantal leuke acteurs hebben gesproken in real life.

Het jaar daarna lag het cosplayen voor mij even stil wegens drukte, omstandigheden en focus op andere dingen. Ik vind cosplay nog steeds heel erg leuk, omdat ik 1. voor een dag als een van mijn helden met mijn bestie kan rond paraderen en 2. het superleuk is om creatief bezig te zijn met een kostuum te maken, dus daarom ga ik dit jaar weer cosplayen samen met Stefanie! Haar collega/vriendin, Laila, mijn nichtje Eden (als Belle van Beauty & The Beast) en mijn beste vriend Alex (als Bilbo Baggins van The Hobbit) gaan ook gezellig mee! 

Heroes Dutch Comic Con Jaarbeurs Utrecht 2019

Zoals bijna elk jaar valt de grootste Comic Con in Nederland in het een-na-laatste weekend van maart (23-24 maart dit jaar). Met de komst van de nieuwe Marvel film: Captain Marvel begin maart dit jaar, heeft Stefanie besloten om te gaan cosplayen als deze Marvel powerwoman. Haar kostuum staat haar super mooi (check haar instagram voor een preview)!

Om weer met haar te matchen, koos ik voor mijn favoriete Marvel held: Captain America, maar dan als een female version. Ik wilde geen ingewikkeld kostuum maken, dus heb het voor mijzelf zo eenvoudig mogelijk gemaakt.

Ik heb iron on patches, een pruik en een corset besteld via Ali Express. Zelf had ik nog een donkerblauw t-shirt en shortje liggen die ik kan gebruiken voor de cosplay. Het enige wat ik hoef te doen is van die strijk emblemen op het t-shirt te strijken en het corset met textiel verf in de juiste kleuren verfen. Het laatste heb ik inmiddels gedaan. Ik wacht nog op een 1 op strijkpatch. En afgelopen week ben ik bezig geweest om van een dienblad het schild te maken waar Captain America bekend om staat. Mijn vader heeft de handvatten gevestigd, zodat ik het het kon spraypainten met de juiste kleuren. Deze is nu af en ben superblij met het resultaat! Nu moet ik nog bedenken hoe ik Captain America’s pocket belt ga namaken. Ik heb niet heel veel tijd, dus ik hoop dat ik snel een eenvoudige manier vind om dat te maken. Volgens mij had mijn vader een heel eenvoudig en leuk idee bedacht daarvoor! Ik ben benieuwd hoe dat gaat worden. Zie hieronder previews van mijn bijna afgemaakte Lady Captain America cosplay.

Ik heb enorm zin om met Stefanie, Laila, Eden en Alex rond te paraderen op het Heroes Dutch Comic Con in het jaarbeurs Utrecht. Ik kijk ernaar uit om mijn creatie te showen aan de andere cosplayers en geeky fans :). En ofcourse gewoon een dag even niet Nydia te zijn, maar Lady Captain America!

Voor meer informatie over Heroes Dutch Comic Con ga naar: http://www.dutchcomiccon.com/nl.

Ookal zou je het nooit echt doen… Als wie zou jij willen cosplayen?

Eén reactie

  • Femke

    Wat fijn dat je dit hebt gevonden en dat je hier ook echt dingen ik kwijt kunt soort van (lijkt me)
    Hmm ik denk dat ik als sleeping beauty ga Lekker in een mooie jurk op bed liggen en wachten op de verlossende kus Mijn leven nu dus (ongeveer dan hahaha)
    Anders misschien als wonderwoman of andere Disney prinses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.