Bookworm Alert!,  Entertainment

Goodreads app en 5 leestips

Ondanks ik dagelijks een vrij drukke planning heb met mijn baan als logistiek medewerker, het opbouwen van mijn eigen bedrijf en sociaal leven, vind ik altijd momenten om een boek te lezen. Ik vind het heerlijk om even te verdwijnen in een andere wereld of gewoon even lekker mijn hoofd te ontspannen van mijn eigen gedachten. We zijn nu pas in maart van het jaar 2019 en ik heb al 5 boeken uitgelezen. Op aanraden van mijn beste vriend Alex, heb ik de app Goodreads gedownload op mijn telefoon. Met deze app kan je bijhouden welke boeken je al hebt gelezen en welke je zou willen lezen. Ook staat er een reading challenge op, waarbij je zelf kan aangeven hoeveel boeken je wilt uitlezen in een jaar. Ik krijg vaak te horen van mensen die ook zoveel van boeken lezen houden, maar het al heel lang niet meer doen: “Ik heb geen tijd om lezen!” of “Ik ben vaak te moe om nog te lezen!” en “Hoe doe jij dat toch?” In deze blog geef ik je 5 tips hoe je jezelf weer kan motiveren om te lezen, maar eerst vertel ik jullie wat over de Goodreads app en mijn reading challenge. 

Goodreads app 

Voor de boekenliefhebbers is Goodreads een fijne en eenvoudig app om te gebruiken. Zo kan je makkelijk bijhouden welke boeken je al hebt gelezen en welke je nog zou willen lezen. Daarnaast kan je als je in een boekenwinkel staat, het boek scannen en in je nog-te-lezen lijst zetten, zonder het zelf hoeven op te zoeken. Verder kan je reviews geven en lezen, wat soms wel handig is als je twijfelt of je een boek wilt lezen. Ook je kan vrienden maken of volgen, zodat je via hun weer leuke boeken kan ontdekken of erover kan discussiëren. 

Het leukste wat je ook op de app kunt vinden vind ik de optie om een reading challenge aan te gaan. Je vult dan zelf in hoeveel boeken je er in een jaar uitgelezen wilt hebben. De boeken die je dan hebt gelezen dat jaar zet je op datum van en tot wanneer je het hebt gelezen, dan wordt het automatisch bijgehouden hoe ver je in de challenge bent. Naast dat het leuk is om een reading challenge aan te gaan, geeft het ook meer motivatie om meer te willen lezen. Dus deze app is zeker een aanrader voor de boekenliefhebbers. De app is in het Engels en laat boeken in het Engels zien, maar je vind er ook de Nederlandse boeken.

Mijn reading challenge

Vorig jaar heb ik ook een flink aantal boeken gelezen, hoeveel dat het er waren, weet ik helaas niet meer. Daarom vind ik het geweldig dat deze app bestaat en dat er een reading challenge op staat. Hiermee heb ik een goed overzicht in welke boeken ik heb gelezen en hoeveel ik er heb gelezen. Daarnaast is het leuk om mijzelf uit te dagen om meer te lezen, er zijn namelijk zoveel boeken die ik wil lezen. Dus deze challenge helpt heel goed voor de motivatie.

Ik heb mezelf uitgedaagd om 30 boeken dit jaar uit te lezen. In twee maanden tijd heb ik al 5 boeken uitgelezen. Ik zal hieronder een beknopte review geven. Je kan op de titelnamen klikken om te lezen waar het boek over gaat. Alle deze boeken zijn overigens ook in het Nederlands beschikbaar. Mijn voorkeur is dat ik graag in het Engels lees.

1.Red Queen  –  Victoria Aveyard 

Dit boek kan je omschrijven als Game of Thrones met een Katniss-achtige
hoofdpersonage (van The Hunger Games) en X-men achtige karakters. Dit is slechts het eerste deel van een serie reeks, maar ik vond het heel erg spannend en interessant. Ik heb dit boek in 3 dagen uitgelezen. Er zaten wat verrassing elementen in het verhaal, wat het allemaal minder voorspelbaar maakte. Ik ben zeker benieuwd naar de vervolgdelen, die staan uiteraard op mijn nog te lezen lijstje.

2.The things you can see only when you slow down – Haemin Sunim

Soms vind ik het lastig om gelijk te beginnen in een ander verhaal, als het boek wat ik net uitgelezen heb, zo leuk en spannend was. Vaak lees ik dan even een andere genre wat meer informatief is of wat meer inzicht geeft voor bijvoorbeeld de mindset. Dit boekje van Haemin Sunim was dan ook een fijn boekje om tussendoor te lezen. Het gaf mij veel inzicht en kennis, hoe je anders naar dingen in het leven kan kijken, en het leven beter kan zien door bewuster te zijn van het moment. Een erg fijn boek om te lezen met vele inspirerende quotes om stil te leren staan bij dingen die je normaal alleen ziet wanneer je het rustiger aan doet.

3. The Watchmaker of Filligree Street – Natasha Pulley

Dit boek heeft mij misleidt met haar prachtige kaft. De inhoud van het verhaal vond ik helaas veel te verwarrend. Ook kwam ik heel moeilijk door het verhaal heen. Het idee van het verhaal is wel ergens wel tof, maar de uitwerking viel mij echt zwaar tegen. Ik kon geen binding vinden met de hoofdpersonages, waardoor ik mij veel minder kon inleven in het verhaal. Het enige wat ik heel erg leuk vond is de mechanische octopus Katsu en dat er twee onderwerpen zijn toegepast die wel vaker in boeken mogen voorkomen: liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht en feministische personages.

4. The Song of Achilles – Madeline Miller

Na het lezen van een teleurstellend verhaal hoopte ik dat dit boek mij meer zou kunnen meeslepen. Ik had vorige jaar het boek Circe van Madeline Miller en daar was ik enorm enthousiast over. Madeline Miller herschrijft Griekse mythologieën van onverwachte oogpunten. In The Song of Achilles, lees je het verhaal door de ogen van Patroclus, beste vriend en geliefde van Achilles.

Voor wie het verhaal van Achilles niet kent: in de originele mythologie was Patroclus de meest dierbare persoon van Achilles. In het originele verhaal werden ze niet echt als geliefden omschreven, wat in later werk uiteindelijk wel zo werd uitgebeeld. Ik vind deze versie van Madeline Miller ontzettend mooi, meeslepend en ontroerend. Ik leefde mij helemaal in het karakter van Patroclus en werd ook bijna net zo verliefd op Achilles, zoals Patroclus dat deed. Dit boekje staat nu hoog boven mijn lijst van favoriete boeken. Zeker waard om te lezen.

5. Note to self – Connor Franta

Ik was nog helemaal niet bekend met de bekende youtuber/social media ster Connor Franta, maar na het lezen van dit boek vind ik hem helemaal geweldig. In het boek vertelt hij persoonlijke ervaringen, voornamelijk voor zichzelf, maar ook voor ons als lezers om herkenning en eventueel inzicht te bieden door middel van zijn boek. Mijn zus had dit boek gelezen en begreep hierdoor meer wat ik doormaakte met mijn mentale toestand. Ik vind het fijn dat zo’n boek voor iemand inzicht geeft op wat een ander doormaakt. Zo kon mijn zus niet voorstellen wat depressief zijn met je doet, maar nu wel. Ik ben het boek na haar gaan lezen en herkende zoveel dingen en dat vond ik enorm fijn om te lezen. Het gaf mij zelfs nog nieuwe inzichten. Daarnaast is het een mooi samengesteld boek met zijn eigen fotografie en gedichten.

Momenteel ben ik op 6/30 van mijn challenge:

6.The Surface Breaks – Louise O’Neill

Het is volgens recensies een feministische hervertelling op het sprookje “De kleine zeemeermin” van Hans Christian Andersen. Ik ben nog niet heel erg ver, maar tot nu toe vind ik het wel interessant om te lezen. Leuk kan ik moeilijk zeggen, want het onderwerp vrouwen mishandeling zit hier wel dik bovenop. Bij sommige stukken trek ik dan ook een scheef gezicht. Het is ongemakkelijk om te lezen hoe de hoofdpersonage en overige vrouwelijke personages behandeld worden als vrouw. Ondanks dat het zo heftig is om te lezen, ben ik wel enorm benieuwd hoe het verder gaat. Ik heb wel het idee dat het een goed boek is.

Na deze moet ik nog 24 boeken lezen, welke boeken dat worden weet ik nog niet helemaal. Ik heb tot nu toe 35 boeken in mijn wil-ik-nog-lezen lijst staan. Ik kies boeken altijd uit op basis van mijn stemming, dus daarom kan ik niet met zekerheid zeggen welke boeken dat gaan worden, maar ik denk op dit leestempo, dat ik die 30 ga halen. En ookal haal ik dat aantal niet, dan heb ik alsnog genoeg gelezen in een jaar. Ik ga er niet moeilijk over doen. Het gaat erom dat ik het leuk heb gevonden om zoveel boeken te hebben gelezen.

Maar HOE kan je dan zoveel boeken lezen?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf een aantal jaar een flinke leesdip had. Ik had het “te druk” met tiener zijn, volwassen worden, sociale leven en noem maar op. Daarnaast had ik moeite met het vinden van een boek wat mij net zo meesleept als de Harry Potter reeks. Tot ik er uiteindelijk 1 vond, wat mijn verwachtingen van het gevoel waarom ik lezen zo leuk vind, vervulde. Ik zocht namelijk een verhaal wat nog meer bij mijn leeftijd paste, maar nog steeds fantasy als genre had. In dit blogartikel kan je lezen welke boeken dat zijn. Sindsdien was mijn passie voor lezen weer helemaal teruggekomen en neem ik er ook de tijd voor om een boek te kunnen lezen.

Ik ben steeds nieuwsgieriger naar de vele verhalen die er bestaan. Dus daardoor blijf ik lezen op de momenten wanneer ik kan. De tips die ik je ga geven zou eventueel kunnen helpen om weer aan het lezen te kunnen beginnen, als je net zoveel van lezen houdt als ik. Maar uiteindelijk is het helemaal aan jou om te zorgen dat je het lezen van boeken weer oppakt.

5 tips hoe je jezelf kan motiveren om te lezen 

  1. Het belangrijkste is eigenlijk om echt zin te hebben om te lezen. Kies dan ook een boek uit waar je in de stemming voor bent. Als je daar niet in de stemming voor bent, dan gaat het lezen veel moeizamer of laat je het boek sneller liggen. Het handigste is dan vaak om de eerste zin van een boek te lezen en kijken of dat jou gelijk het gevoel geeft van: “JA, ik wil meer!”. Bij wijze is het kiezen van een boek net als een film of serie uitkiezen op Netflix: je bent in de stemming voor een bepaalde genre en daarmee bepaal je jouw keuze. Eigenlijk is het lezen van boeken de ouderwetse manier van Netflixen. Ik bedoel: Hallo?! Bingereading was way BEFORE bingewatching.
  2. Geen tijd hebben om te lezen is onzin. Tijd kan je altijd maken en dat is met alles. Dat moment dat je thuis een uur of misschien wel 2 op je telefoon zit te scrollen, had je prima kunnen besteden met een goed boek. Reis je veel met trein of bus (en wordt je niet wagenziek)? Of moet je vaak ergens lang wachten? Neem je boek altijd mee in je tas, zodat je altijd op dat soort momenten kan lezen en ontspannen. Ik vind het heerlijk om in de trein te lezen in plaats van op mijn telefoon te zitten (want daar zit ik toch al vaak genoeg op). Je kan eigenlijk alle momenten dat je nutteloos op je telefoon zit, benutten met het lezen van een boek. Denk aan naar de wc gaan voor de grote boodschap, wachten in een wachtruimte bij de huistarts, vertraging met OV, en chillmomenten op de bank. 
  3. Lezen is een vorm van ontspanning. Zie het ook als een ontspanning, niet iets wat MOET gebeuren. Zorg dat je eerst dat je hoofd leeg genoeg is. Dat wil zeggen, zorg dat je je dagelijkse taakjes al hebt gedaan. Zorg dat je niet de hele tijd denkt, “Oh nee, ik moet de afwas nog doen en straks nog dat doen en zus en zo….”. Dat haalt je uit focus, in plaats daarvan, zie het lezen van een boek als beloning na de dagelijkse klusjes.
  4. De ruimte waar je bent is ook zeer belangrijk. Zoek een plekje in je huis uit, waar je het lekkerst kan zitten met een boek. Raak je snel afgeleid door allerlei geluiden? Zet dan een rustgevende muziek aan voor op de achtergrond. Op Spotify heb je genoeg afspeellijsten met instrumentale muziekjes. Zelfde geldt voor het lezen in openbare ruimtes. 
  5. Last but not least, uiteindelijk gaat het ook heel erg om je eigen mindset. Ik kan je deze tips wel geven, maar je moet het ook echt zelf willen en er zin in hebben. Als je van te voren al denkt, “Ik ga er geen tijd voor hebben” of “Ja, maar dit boek is zo dik” of “Ja, maar ik ben te moe”. En noem maar op wat voor smoesjes je voor jezelf bedenkt, dan lukt het ook niet. De key is om het boek waar je zin in hebt om te lezen ook daadwerkelijk te openen en te starten met lezen. Al lees je maar een paar bladzijdes of een paar zinnetjes per dag. Er is geen tijdslimiet over hoelang je doet over een boek. Als je dat kan loslaten, dan merk je vanzelf wel hoe dat gaat. Plan het desnoods in je dagindeling een vrij moment om te lezen, totdat het kiezen om te lezen vanzelf gaat.

Tot slot

Op het moment dat je plezier ervaart met het lezen, dan gaat het lezen van meer boeken vaak vanzelf. Je wordt nieuwsgierig, krijgt meer zin om te lezen en je weet nu wanneer je wel en niet kan lezen. Er zullen altijd momenten zijn dat je even niet in de stemming bent om te lezen of er echt even niet aan toe kan komen. Maar onthoud dat dat helemaal niet erg is. Boeken zijn tijdloos en lopen niet weg. Daarom zijn ze zo fantastisch 😉

Ik hoop dat ik de boeken/lees liefhebbers onder ons hiermee heb gemotiveerd en dat mijn lees tips nuttig zijn. Ik vond het in ieder geval leuk om erover te schrijven en krijg zelf weer helemaal zin om verder te lezen in mijn boek!

Welke boeken staan er op jouw wil-ik-nog-lezen lijst?

Veel leesplezier 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.